Gustav Ohlsson blev av med all sin packning efter tio veckor till sjöss Foto: privat/TT

Packning för tio veckor försvann – utredningen nedlagd efter en vecka

Uppdaterad
Publicerad

Gustav Ohlsson från Norrhult i Småland hade varit på resa i tio veckor. På tåget hem genom Skåne försvann all hans packning. Men trots att tåget var kameraövervakat så lades utredningen ner efter bara en vecka. 

Gustav Ohlsson kör skepp inom handelsflottan och ligger ute på havet under långa perioder. För två år sedan var han på väg hem efter tio veckor på sjön, och packningen var därför diger. Han hade tagit tåget från Kastrup till Växjö och placerat sin packning vid en kameraövervakad del av tåget. 

– Jag satt så jag kunde se bagaget hela tiden, men när tåget stannade i Eslöv fick jag ett telefonsamtal. När jag hade pratat färdigt och vände mig om så var all packning borta, säger Gustav Ohlsson. 

SVT Nyheter granskar vardagsbrotten

– I väskorna fanns mina kläder, min uniform, litteratur med mera. Jag fick bra betalt på min hemförsäkring, men det var ju många personliga saker som man inte vill bli av med. 

”Konstigt att det läggs ner” 

Väl hemma gjorde Gustav en polisanmälan, men bara en vecka senare fick han ett brev där det stod att utredningen var nedlagd i brist på bevis, något som Gustav Ohlsson tycker är konstigt eftersom det fanns en övervakningskamera som borde visa vem som tog packningen. 

– Jag är säker på att väskan stod vid övervakningskamerorna, så det verkar konstigt att polisen så snabbt lägger ner utredningen på grund av bristande bevis. Jag kollade aldrig med polisen om de kontrollerade kamerorna, så jag vet inte om de visade något. 

”Försöker alltid få ut bilder” 

Robert Loeffel som är polisens kommunikatör i Växjö säger att övervakningskameror är ett av de enskilt viktigaste bevisen vid stölder på till exempel tåg, och att polisens rutin alltid är att försöka få ut bilder från kameror om de finns. Han säger också att polisen har bra koll på i vilka tåg kamerorna finns. 

– Vi har system som visar vilka tåg som har kameror, och vi har flera exempel på stölder som klaras upp tack vare kamerorna. Sen kan man konstatera att det kan vara dålig kvalitet på bilderna, eller så syns inte ansiktet på gärningsmännen. Om det är så har vi ingen nytta av bilderna, säger Robert Loeffel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar vardagsbrotten

Mer i ämnet