Matti tömmer källaren efter översvämningen Foto: SVT

Pataholm: Lugnet efter stormen

Uppdaterad
Publicerad

Idag är det vintervackert, snöigt och vindstilla längs Kalmarkusten. Men gårdagens oväder har satt sina spår: Vattenfyllda källare, bortslitna bryggor och båtar på vift.

Hemma hos Elisabeth Svensson i Pataholm, tre mil norr om Kalmar, forsade havsvattnet in i går kväll:

– Det  hände på bara 20 minuter. Vattnet vällde in på tomten och fortsatte mot huset där det till slut var närmare en meter vatten i källaren.

Januaristormen

Vattendammsugaren har gått mer eller mindre konstant sedan igår. Matti Bäckström på JT Sanering har flyttat sin utrustning från källare till källare i de drabbade samhällena. Han har sällan sett något liknande:

– Nu har det äntligen lugnat sig, säger han. Idag har vi kommit tillbaka för att kolla att problemen verkligen är lösta och att försäkringsbolagen nu kan ta vid.

Anders Sjöberg på räddningstjänsten i Oskarshamn vittnar om ett kaotiskt gårdagsdygn, men tack och lov utan personskador.

– Däremot var det många som behövde stöd och tröst, och det hann vi från Räddningstjänsten inte med. Där gjorde saneringsfirmorna en bra insats, genom att inte bara pumpa borta tusentals liter vatten, utan också genom att finnas till hands.

Polisen har inte märkt av ökat antal anmälningar efter stormen. Inga båtar har anmälts försvunna, även om flera har slitit sig och inte ligger där de låg före stormen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Januaristormen

Mer i ämnet