Foto: Hanna Nilsson

Storbrand i pelletsfabrik utanför Hultsfred

Uppdaterad
Publicerad

Hela Stockhorvans pelletsfabrik står i lågor. Nu har branden även spridits till ett närliggande skogsområde.

Enligt räddningstjästen som är på plats är nu hela pelletsfabriken övertänd.

Branden startade i en lastbil som i samband med en leverans stod intill företagets spånmagasin. Branden spreds till magasinet, och sedan vidare till fabriken.

Sex styrkor

Brandmän från sex olika heltid- och deltidsstyrkor deltar nu i släckningsarbetet.

– Byggnaderna är inte mycket att göra åt. De är nedbrunna i stort sett. Nu jobbar vi för att hålla det under kontroll så att det inte sprider sig, säger Jörgen Dovnäs, styrkeledare på räddningstjänsten i Hultsfred.

SVT Nyheter Småland har varit i kontakt med en av ägarna till fabriken.

– Det är värden för minst 20 miljoner som brinner upp nu, säger ägaren Peter Petersson.

Skogsbrand härjar

Branden i pelletsfabriken hade vid 13-tiden även spridit sig till omkringliggande terräng. En skogsbrand på 200 gånger 400 meter härjar nu ett par hundra meter från industribyggnaderna.

Räddningstjänsten har dessutom problem med tillgången på vatten till tankbilarna eftersom inga större vattendrag finns i närheten av bränderna. Det gör att man måste prioritera om.

– Vi lägger krutet på skogsbranden nu, och har lyckats lägga en slang runt om den. Vi har även en helikopter som är på väg, säger Roger Linder, yttre befäl på räddningstjänsten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.