Adam Karlsson har samlat alla sina pennor i flyttkartonger. Foto: TT

”Pennpojken” på turne i Småland och Blekinge

Uppdaterad
Publicerad

En vädjan efter reklampennor till en autistisk pojke har berört tiotusentals personer runt om i Sverige. Hittills har tioårige Adam fått över 80.000 pennor.

”Det finns en autistisk pojke som blir tio år nu i december. De flesta med autism har ett/flera specialintressen.”

Så inleds annonsen på säljsatsen Blocket som blev startskottet för historien om ”pennpojken”. Pojken i fråga heter Adam Karlsson, och hans specialintresse är att samla på pennor med företagstryck.

Sedan annonsen lades upp har familjen, som bor i Motala, fått ta emot nära 86.000 pennor som nu samsas i 25 flyttkartonger. Alla uppackade och sorterade av Adam själv. Under lördagen var han i Torsås för att hämta över 25 000 pennor, sen åkte han vidare till Blekinge för att hämta ännu fler.

Lovat garaget

För Adam Karlsson har pennorna hjälpt honom att komma ut ur sitt skal, säger ”plastpappa” Björn Sundberg.

– När Adam pratar om pennorna är blygheten helt borta. Då är allt annat bortglömt, han blir lugnet själv. Pennorna är hans främsta verktyg för att våga.

Nu drömmer Adam Karlsson om att slå världsrekordet som ligger på 268.000 olika slags pennor. Även om det är oklart hur pennorna bäst ska förvaras är det redan bestämt var.

– Jag har lovat honom garaget och det kommer jag att stå fast vid, säger Björn Sundberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.