Petra Friberg startade en insamling till hjärtsjuka Ellie. Foto: Richard Söderberg

Petra får en kick av att hjälpa andra

Uppdaterad
Publicerad

Petra Friberg i Växjö ligger bakom insamlingen till hjärtsjuka Ellie i Vimmerby. Fenomenet kallas gräsrotsfinansiering och enligt forskare det är en uppåtgående trend i Sverige att genom sociala medier starta olika insamlingsprojekt.

När Petra Friberg fick ta del av nyheten kring tvååriga hjärtsjuka Ellie i Vimmerby så ville hon engagera sig att hjälpa till. Ellies föräldrar fick nej från Försäkringskassan om att vara hemma och vabba, trots att Ellie är extremt infektionskänslig.

Därför startade Petra en insamling via en Facebookgrupp.

Hjärtsjuka Ellie

”Mycket skit i världen”

I gruppen uppmanade hon medlemmarna att skänka pengar som skulle bidra till att mamman till Ellie kunde vara hemma och ta hand om sin dotter.

– Det är så mycket skit här i världen. Det lilla jag kan hjälpa till med kan bli så mycket större för andra, säger Petra Friberg.

Det är fjärde gången i rad som Petra engagerat sig genom att hjälpa behövande och utsatta genom olika insamlingar på nätet. Över 32.000 kronor har hittills samlats in för Ellie och målet är att nå 50.000 kronor. Fenomenet kallas crowdfunding eller gräsrotsfinansiering.

Trendigt just nu

Enligt Claire Ingman, som är forskare vid Stockholms handelshögskola, råder det en uppåtgående trend. Det kan röra sig om företag som har en idé att utveckla en produkt men som saknar pengar. Men också privatpersoner som väljer att starta en insamling för välgörande ändamål.

– Det är ingen tvekan om att det växer, det beror på att allt fler blir varse om att det går att starta den här typen av insamlingar. Enligt intervjuer vi gjort så vill folk bland annat stödja något som är i närområdet eller en fråga som berör deras hjärtan, säger Claire Ingram.

”Fantastiskt”

Pernilla Ehrendahl, som är mamma till hjärtsjuka Ellie, är hemma och tar hand om sin dotter trots att hon saknar ekonomin för det. Det oväntade tillskottet gör nu att Pernilla kan betala sina räkningar i slutet på februari månad.

– Det är helt fantastiskt, jag blir helt överväldigad över att det finns så här fina människor som vill hjälpa. Det ger mig energi och kraft att orka med, säger Pernilla Ehrendahl.

”Jag får en kick”

Trots att Petra Friberg har fullt upp med sitt arbete så lägger hon stor del av sin tid på att engagera sig i insamlingen.

– Jag lägger mycket tid på det men jag mår bra av att göra det. Jag får en liten kick av det, speciellt när man ser resultatet av att det går att göra skillnad för någon annan, säger Petra Friberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hjärtsjuka Ellie

Mer i ämnet