Patrik Oldin är polisområdeschef med stationering i Kalmar. Han tror det blir svårt att ordna fram fler hundar och hundförare. Foto: TT och Ulrika Bergström

Polischef om hundbristen: ”Svårt att hitta nya”

Publicerad

Polischefen Patrik Oldin tror det kan bli svårt att hitta nya hundförare. ”Det är en ganska lång process”, säger han.

Patrik Oldin är chef för polisen i sydöstra Götaland. Där finns i nuläget 17 hundpatruller fördelat på två huvudorter: Kalmar och Växjö.

– Det är korrekt att vi saknar några hundar, säger han.

”Inget hysteriskt avstånd”

Enligt honom är polisbeslutet att det ska finnas 19 eller 21 hundar. Det beror på om man räknar med att de två gruppcheferna ska ha egna hundar eller inte.

– Det är inget hysteriskt avstånd mellan hundbeslutet i samband med omorganisationen och hur det ser ut i dag, säger han.

Ta hänsyn till resurser

Att hitta nya hundar och hundförare kan ta tid, uppger han. Att utbilda poliser till hundförare är en lång process. Det finns inte heller några hundar att tillgå.

– Det finns en total resursfråga att ta hänsyn till. Om poliser ska utbildas till hundförare, var ska de tas ifrån? säger Patrik Oldin.

När SVT Nyheter Småland pratar med gruppchefen för hundarna i Kalmar, Kenth Sjöberg, är han av samma åsikt.

– Det behövs speciella personer för bli hundförare. De måste klara av speciella krav. Frågan är om myndigheten mäktar med att utbilda dem. Och vilka som kan avvaras från andra verksamheter, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.