Kommunalrådet Bo Frank till vänster vill betala för egen polis. Polisens områdeschef Patrik Oldin ser det som orealistiskt. Foto: SVT

Polischef försvarar sig mot Bo Frank

Publicerad

Kommunalrådet Bo Frank vill köpa loss egna polisresurser till Växjö. Polisen klarar inte att upprättahålla lag och ordning, menar han. Polischefen Patrik Oldin kallar det för ”icke-fråga”.

Växjös kommunalråd Bo Frank (M) har i flera blogginlägg hävdat att Sverige är på väg mot anarki. Polisbristen i Växjö är på väg att skapa ett laglöst samhälle, menar han.

Han vill att Växjö ska kunna betala för extra polisresurser. Bo Frank säger att 15 miljoner kronor skulle kunna lösa situationen.

– Läget är under all kritik. Växjö har tappat 40 polistjänster på några år och det blir värre, säger Bo Frank.

Situationen under kontroll

I förra veckan hade polisen inte resurser att genomföra dörrknackning vid ett misstänkt mordförsök i Alvesta när en man rånades av två maskerade män.

Men polisens chef Patrik Oldin, som basar för området sydvästra Götaland, tycker att Bo Frank överdriver. Han medger att det är en anstängd situation hos polisen och att myndigheten tvingas till tuffa prioriteringar. Men om något större skulle inträffa kan poliser kallas in från andra län, exempelvis Kalmar eller Västervik.

Att det bara finns 10 utredare i Växjö, som Smålandsposten skriver om i dag, beror inte enbart på polisens omorganisation och neddragningar. Det handlar också om att det är ovanligt många som tagit ut föräldraledighet under sommaren.

– Vi hanterar vårt uppdrag även om det är tufft resursmässigt. Våra polisanställda gör ett jäkligt bra jobb, säger han.

Svårt att kommunalisera

Han tror inte på en kommunalisering av polisen. Patrik Oldin framhåller att Polisen går i motsatt håll jämfört med vad Bo Frank, och politikerkollegan Per Sköldberg föreslår. Polisen har blivit en större organisation som verkar över kommun- och regiongränser.

– Det är trevligt att Växjö, som vi har ett bra samarbete med, är intresserade av polisfrågor. Men det är lite av en icke-fråga. Möjligheten finns inte, det är Sveriges regering och riksdag som finansierar polisen.

Då måste man ändra lagen?

– Ja, säger Patrik Oldin.

Tänker jobba för förslaget

Men kommunalrådet Bo Frank menar att någon form av kommunalisering av polisen är en möjlig framtida väg.

– Staten tar inte sitt ansvar för medborgarnas säkerhet. Vi går mot en kommunalisering om ingenting händer, säger han.

Till hösten ska Bo Frank och kommunalrådet Per Sköldberg (C) i Växjö motionera om att Sveriges kommuner och landsting (SKL) engagerar sig i frågan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.