Omhändertagna men inte uthämtade cyklar i polisens förråd skickas till en auktionsfirma, som säljer dem på nätet. Foto: SVT

Polisen kritisk mot försäkringsbolagen

Uppdaterad
Publicerad

Under första halvåret ifjol arbetade polisen i Syd med över 7.000 cykelstölder men bara 27 av dem klarades upp. Det visar SVT:s granskning av vardagsbrotten.

Men hos polisen i Kalmar är man kritisk mot att försäkringsbolagen inte kräver att den som blivit av med sin cykel kontaktar polisen för att se om cykeln finns där, innan försäkringspengarna betalas ut. 

– Det är ju väldigt många små försäkringsbolag som betalar pengar, och då är ju ägarna väldigt nöjda och sedan kanske vi har deras cykel som är värd mellan 1.000 och 1.500 kronor, säger Bodil Lindelöf på polisen i Kalmar. 

SVT Nyheter granskar vardagsbrotten

De omhändertagna men inte uthämtade cyklarna i polisens förråd skickas till en auktionsfirma, som säljer dem på nätet. Men Bodil Lindelöf på polisen tycker det är tråkigt att det ska behöva bli så: 

– Ägarna är väldigt dåliga på att titta efter sina cyklar. Det tycker jag är lite tråkigt.

Inget krav att leta efter cykeln hos polisen

SVT Nyheter Småland har talat med företrädare för de tre stora försäkringsbolagen Folksam, Länsförsäkringar och Trygg Hansa. Ingen av dem kräver av sina kunder att kunden rent fysiskt går till polisens depå med cyklar för att se om cykeln de anmält stulen finns där.

– Nej generellt är det inget vi kräver. Det kanske finns enskilda handläggare hos oss som ber en kund gå till polisen för att leta men rent generellt gör vi inte det. Det är inget krav, säger Veronica Svahn på Länsförsäkringar.

Inte heller Folksam kräver alltså att den som blivit av med sin cykel går till polisen för att leta innan försäkringspengar betalas ut.

– Det viktigaste är att processen är så snabb och smidig som möjligt för våra kunder, säger Erik Arvidsson på Folksam.

LÄS MER: Följ vår livegranskning av vardagsbrott här

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar vardagsbrotten

Mer i ämnet