Polisen kritisk till Fosnes (M) blogginlägg

Publicerad

Oppositionsrådet i Kalmar skriver i ett omdiskuterat blogginlägg att utlandsfödda ligger bakom en anmäld gruppvåldtäkt söder om Kalmar. Men polisen har inga misstänkta, och är kritiska mot hennes uttalande.

– Det finns inga misstänkta i det fallet. Och jag skulle vilja påstå att den här typen av spekulationer försvårar polisens arbete, säger Ulf Karlsson, poliskommissarie i Kalmar.

Det var i somras som det kom in en anmälan om en gruppvåldtäkt, där flera personer skulle ha våldtagit en kvinna när hon var ute och plockade svamp en sen kväll. Ulf Karlsson säger att polisen jobbat hårt med den anmälan.

– Vi har varit på platsen, vi har sökt vittnen. Vi har gjort allt man kan göra utifrån den anmälan som är gjord. Men det finns inga misstankar som pekar mot någon eller några.

Saknas misstänkta

Enligt Ulf Karlsson behöver polisen få in mer konkreta uppgifter, annars är sannolikheten stor att utredningen läggs ner. Det finns i nuläget inga misstänkta.

– Vi har gått ut i massmedia tidigare och vädjat om tips och det har i stort sett inte kommit in någonting.

Vilka fynd har ni gjort på brottsplatsen?

– Ingenting. Ingenting som kan leda den här utredningen framåt. Och det finns inga misstänkta. Finns det uppgifter som folk har så vill vi gärna ta del av dem.

”Det är förödande”

Att Christina Fosnes beskyller utlandsfödda för gruppvåldtäkten säger han sig inte förstå.

– Jag tycker att det är förödande. Jag förstår inte hur en person kan gå ut och utan någon information som helst, vad jag förstår, göra en sådan här bedömning. Från polisens sida förstår jag ingenting, säger Ulf Karlsson.

Varför tror du att den här situationen uppstår?

– Det kan kanske vara någonting i tidens anda, att man kanske får en uppfattning om att det är en viss typ av människor som begår den här typen av brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.