Det stora bronshuvudet väger 18 kilo och är 40 centimeter högt. Foto: Hanna Nilsson/SVT

Polisen söker ägare till mystiskt bronshuvud

Uppdaterad
Publicerad

Med ljus och lykta har polisen i Oskarshamn sökt efter ägaren till det upphittade bronshuvudet sedan slutet av förra året.

I november förra året lämnade en privatperson in bronshuvudet på polisstationen i Oskarshamn. Han hade hittat det intill en väg i Mönsterås kommun.

– Först kom det in som hittegods, men med tanke på att det här inte är något man tappar bara sådär så flyttades det sedan över till beslag, säger Katrin Appelqvist vid polisen i Oskarshamn.

Har kontaktat auktionsverk

Hon berättar att polisen har sökt över stora delar av landet för att få mer information om huvudet och om dess eventuella ägare.

– Vi har pratat med kommuner, auktionsverk och andra som kan tänkas veta något. Det enda vi har att gå på är en stämpel, men det har hittills inte hjälpt oss.

”Man har blivit lite fäst vid det”

Inne i ett av rummen där beslag från olika utredningar förvaras är det dryga 50 centimeter höga bronshuvudet en ovanlig syn.

– Man har nästan blivit lite fäst vid det. En kollega till mig brukar prata lite med honom när hon har ärenden in i rummet.

Om en ägare ger sig till känna måste han eller hon kunna bevisa att det verkligen är deras föremål. Lyckas polisen inte hitta någon ägare så blir det till slut en förundersökningsledare som får ta beslut om vad som ska hända med bronshuvudet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.