Polisen i Västervik är JO-anmäld

Uppdaterad
Publicerad

Ett facebookinlägg av polisen i Västervik har blivit JO-amält av flera personer. En av anmälarna anser att inlägget innehåller gravt felaktiga uppgifter.

Nyligen lade polisen i Västervik ut en bild på Facebook, en bild som bland annat innehöll texten  ”Cyklist stannar för bilist – javisst” samt ”Cyklister har alltid väjningsplikt in på väg från cykelbana”.

Idag har flera personer JO-anmält polisen i Västervik, på grund av just det inlägget. En av anmälarna anser att polisen genom att använda sig av den bild de gjorde sprider en osann vandringssägen, vilket enligt anmälaren gör att det uppstår konflikter i trafiken. Den anmälaren skriver att man som medborgare måste kunna lita på att myndighetsinformationen är korrekt och inte är vilseledande, vilket anmälaren anser innehållet i bilden var.

Bilister aggressiva mot cyklister

En annan person JO-anmäler polisen och skriver att ”Jag, och många andra cyklister, upplever redan nu att vissa bilister har en aggressiv inställning till cyklister. Många olyckor uppstår också i fall där bilister inte uppmärksammat cyklister. Att polisen väljer att ingjuta uppfattningen att bilisten alltid har företräde kan leda dels till fler olyckor och kan medverka till att denna grupp av aggressiva bilister får vatten på sin kvarn om sin påhittade rätt i trafiken. Jag tycker det är särskilt allvarligt att det är just Polisen som missinformera allmänheten om trafikregler. Man vill gärna tro att det borde vara de som har bäst koll.”

Tidigare idag valde polisen i Västervik att ta bort det inlägget. Polisen skriver att cykelbilden är borttagen eftersom den gav många reaktioner och att tanken med att lägga ut bilden var att uppmärksamma cyklister på att de inte har företrädesrätt vid exempelvis övergångsställen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.