Västervikspolisen kan få elpistoler på prov

Uppdaterad
Publicerad

Lokalpolisområdet Västervik kan bli försöksområde för polisens nya elchockvapen.

Det är polisen i Oskarshamn, Västervik, Hultsfred och Vimmerby som kan komma att utrustas med elpistoler under två års tid. Det skriver tidningen Östra Småland.

Elpistolerna ska fungera som komplement till de redan befintliga vapen som pistol, batong och pepparspray.

Ansökan inlämnad

– Vi begärde underlag från polisen i region syd om två lokalpolisområden av glesbyggdskaraktär. Det skulle vara sådana områden man kunde tänka sig skulle vara med i det här försöket, säger Martin Lundin, poliskommisarier nationella operativa avdelninig till SVT Nyheter Småland.

Polisen i region syd valde då ut Västervik som ett försökområde. Det andra området valdes ut som ett kontrollområde där man inte kommer att ha elpistoler. Detta gör man för att kunna jämföra och mäta skillnaden.

– Vi har även hämtat in underlag från region Öst, Väst och Stockholm.

Syftet med att vi hämtar underlaget är för att se hur stort försöket behöver vara för att få tillräckligt statistiskt underlag.

Utvalda polisgrupper

– När och hur elchockvapnen ska tillämpas beror nog lite på vilken situation som uppstår och vilken typ av våld polisen möter. Men man skulle kunna tänka sig att de är användbara i situationer där eggvapen används, alltså där knivar och yxor figurerar, säger Joakim Rickstam, gruppchef för ingripandeverksamheten vid Oskarshamnspolisen, till Östra Småland.

Det var efter fyra dödsskjutningar under 2013 som polisen började diskutera alternativa vapen. Utvalda polisgrupper i både storstäder och glesbygd kan komma att få använda elpistoler på prov från och med 2018.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.