Polisfacket: ”Inte varit så här illa tidigare”

Uppdaterad
Publicerad

Om det var brist på poliser som gjorde att ingen greps efter ett knivbråk i Braås i går råder det i dag delade meningar om.

Men att det här är den värsta sommaren någonsin när det gäller bemanningen, bekräftas av polisfacket i Växjö.

– Alla somrar har varit belastade, och då har vi fått göra åtgärder som att låta utredare gå ut och jobba i ingripande verksamhet. Nu har vi fått ta alla som är tillgängliga och några till för att täcka upp. Och ändå täcker vi inte upp. Det har inte varit i närheten av så här illa tidigare, säger Tomas Stjernfeldt vice ordförande polisförbundet i syd.

”Kommer inte kunna åka på larm”

Enligt facket är över 300 arbetspass i yttre tjänst, alltså de poliserna som åker ut på larm, just nu inte tillsatta i sydöstra polisområdet där Växjö ingår.

– Vi får problem om vi har två ärenden samtidigt bara i närheten av Växjö, så är det. Och att tro att vi då ska kunna åka på mindre prioriterade larm, det kommer inte att ske. Det är en väldigt pressad situation, säger han.

Men Jonas Eek, chef för lokalpolisområdet Växjö har en annan uppfattning. Han tycker att man har de resurser man behöver.

– Ja, det måste jag nog säga. Jag baserar det på de prioriteringarna som vi faktiskt gör under sommaren. Vi skalar ner rätt så ordentligt för att vi ska klara det vi absolut måste och det är ingripandeverksamheten. Alltså att folk ska känna att vi kommer när de ringer och sen att vi klarar våra frihetsberövanden.

”Behöver vi frihetsberöva folk så gör vi det”

Huruvida det faktiskt var brist på poliser som gjorde att polisen inte gjorde några frihetsberövanden efter torsdagens bråk i Braås råder det i dag delade meningar om.

Jonas Eek vill inte uttala sig specifikt om händelsen eftersom den håller på att utredas internt, säger han.

– Men behöver vi frihetsberöva folk så gör vi självklart det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.