Per Lublin, Ölandspartiet, vill att äldre ska kunna få vin till vissa middagar och att alla ska erbjudas promenad varje dag. Foto: TT/Privat

Politiker: ”Servera alkohol på äldreboenden”

Uppdaterad
Publicerad

Ölandspartiets politiker Per Lublin vill att det serveras alkohol till vissa middagar på äldreboenden i Borgholms kommun. Det skriver han i en motion till kommunfullmäktige. ”Vi borde ha alkoholtillstånd på våra äldreboenden så att de äldre kan få ett glas öl eller vin till maten”, säger Per Lublin, fullmäktigeledamot i Borgholms kommun för Ölandspartiet.

Ölandsbladet var först med att berätta om de här förslagen från Per Lublin. Förslagen innebär bland annat att personer som bor på äldreboenden ska kunna få alkohol till vissa middagar.

– Och till högtider som midsommar och jul tycker jag att det ska serveras snaps, till dem som vill alltså, säger han.

”Inte omyndiga”

– Om man går ut på restaurang kan man ju alltid beställa in alkohol om man vill. De äldre är inte omyndiga. Det är viktigt att de kan välja och att vi piggar upp deras tillvaro., säger Per Lublin.

De motioner Per Lublin har lämnat in handlar också om att varje person på äldreboenden borde få minst en timmes promenad per dag och att de äldre också ska ha rätt att ha husdjur – om de vill, förtydligar Per Lublin.

Tror inte det blir dyrt

Per Lublin tror inte att förslaget blir dyrt att genomföra.

– Vi ska ha Sveriges bästa äldreomsorg, tycker jag, så kommunen borde verkligen satsa på detta istället för att lägga pengarna på administrativa byggnader. Det blir inte så stora kostnader, det här är småpotatis i sammanhanget, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.