Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vi märker att poolsäsongen är igång eftersom vattenförbrukningen ökar, säger Kristina Sjögren projektsamordnare Kalmar Vatten. Foto: Niclas Wimmerberg/SVT

Poolsäsongen igång – då ökar vattenförbrukningen med 60 procent i Kalmar

Publicerad

Försommarvärmen gör att många redan nu börjar fylla sina pooler med vatten. Den närmaste månaden väntas vattenförbrukningen stiga med över 60 procent i snitt.

– Toppen är inte nådd ännu, säger Kristina Sjögren, projektsamordnare på Kalmar Vatten.

Det kommunala bolaget Kalmar Vatten ser just nu en ökning från normalförbrukningen under vinter tid som är ca. 13 000 kubik per dygn till cirka 15 000 kubik per dygn.

– Vi märker att folk är igång och fyller sina pooler. Vi ser en ökning men toppen är inte nådd ännu. Det är vid skolavslutning och midsommartid som en kraftig ökning sker och vattenförbrukningen nästan fördubblas, säger Kristina Sjögren.

Under sommaren när det är som högst stiger förbrukning till 21 000 kubikmeter per dygn – något som innebär en belastning på vattennätet.

Hur ska poolägare göra för att undvika att belasta vattennätet? Hör Kristina Sjögren svara i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.