Motdemonstranter som satte sig i vägen för Svenskarnas partis demonstrationståg i Jönköping under 1 maj. Foto: Björn Larsson Rosvall / TT

Protesterade med psalmer – hävdar nödvärn

Uppdaterad
Publicerad

Var det nödvärn när ett antal personer satte sig i vägen för Svenskarnas parti under första maj i Jönköping och brast ut i psalmsång?

Det vill en av advokaterna till några av dem som åtalats för ohörsamhet mot ordningsmakten pröva under rättegången i september.

Försvarsadvokaten, Tomas Fridh, säger att ingen av de åtalade vill undandra sig ansvar. De erkänner handlingen, men förnekar brott.

Svenskarnas Parti demonstrerar i Jönköping

– De är bara intresserade av att frikännas om det går att hitta argument i den svenska lagstiftningen för att göra deras agerande då de försökte stoppa demonstrationen med sina egna kroppar och psalmsång straffritt, säger han till Jönköpings-Posten.

Sex personer är åtalade för ohörsamhet mot ordningsmakten efter aktionen som de kallade psalmsång mot nazism.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svenskarnas Parti demonstrerar i Jönköping

Mer i ämnet