Arkivbild Foto: Johan Nilsson/TT

Räddades efter två timmar i vattnet

Uppdaterad
Publicerad

En man räddades efter det att ha legat i mer än två timmar i 11-gradigt vatten sedan hans fiskebåt sjunkit söder om Öland.

Sjöfartsverkets sjö- och flygräddningscentral larmades sedan mannen inte kommit hem som planerat och inte gick att få kontakt med.

En sökinsats drog igång och räddningsmanskapet upptäckt snart olja på vattnet i sökområdet, vilket är ett tecken på att båten sjunkit. En timme efter det att larmet kommit in hittades den försvunne personen som surrat fast sig vid flytande vrakdelar från båten.

– Har man legat så länge i vattnet i så kallt vatten så är det såklart allvarligt. Men fiskaren var snabbtänkt och tog tag i en vrakdel och höll sig flytande. Det kan ha räddat livet på honom, sade polisens inre befäl i Blekinge Peter Andersson på söndagsmorgonen.

Vaken och talbar

Fiskaren är i 60-årsåldern och hemmahörande i Blekinge. Han fördes nerkyld till sjukhuset i Karlskrona med räddningshelikopter. Polisen berättar att han var talbar på söndagsförmiddagen.

– Han var pigg och vid god vigör, säger Peter Andersson, jourförundersökningsledare vid polisen i Karlskrona.

Fartygen ligger på cirka 40 meters djup. Kustbevakningen har varit på plats och kan konstatera att det inte har läckt ut mer olja eller diesel i vattnet.

Mannen vårdades fortfarande på måndagsmiorgonen på Blekingsjukhuset men därifrån rapporteras att tillståndet förbättrats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.