I lokalen saknades automatiskt brandlarm.

Räddningstjänstens krav: ”Högst 50 i moskén”

Uppdaterad
Publicerad

I samband med fredagsbönen har det varit upp till 280 personer i Islamiska Kulturföreningens lokal i Kalmar, trots att Räddningstjänsten krävt högst 50 personer.

Vid räddningstjänstens tillsyn i våras konstaterades flera brister i brandskyddet. Bland annat saknades ett nödöppningshandtag på en dörr, det fanns inget automatiskt brandlarm och det ansågs finnas en stor ansamling brännbart material i lokalen, som kläder och mattor.

Allt sammantaget bedömde räddningstjänsten bristerna som mycket allvarliga, och de innebar en fara för de som vistades i lokalen. Räddningstjänsten menade att lokalen endast var lämplig för 50 personer, men det har föreningen inte följt. Vid minst två tillfällen efter tillsynen finns det dokumenterat att föreningen släppt in över 200 personer.

Många asylsökande

Lokalen finns i ett källarutrymme i Kalmar. När SVT Nyheter Småland möter upp föreningens ordförande, säger han att anledningen till att det varit så mycket folk delvis berott på att det under en tid funnits asylsökande som tagit sig till deras lokaler för att be, men att det nu upphört.

– Det kom asylsökande från byarna runt omkring, och de kunde ta sig till oss för att be med hjälp av av busskort som de fått av Migrationsverket, men det har slutat nu, säger Choukri Naji, ordförande i Islamiska kulturföreningen Salam i Kalmar.

Åtgärdat dörrhandtag

En av de saker som Räddningstjänsten menade måste åtgärdas är en av utrymningsdörrarna. Tidigare krävdes att man öppnade lås och handtag med två händer och då fanns det risk för köer om många skulle ta sig ut vid en brand. Det här har nu föreningen åtgärdat och nu får man tillåtelse från räddningstjänsten att släppa in maximalt 149 personer i lokalen.

Hur vet ni att det inte kommer in 200 personer, hur ska ni hålla ordning på det?

– Vi måste räkna alltså, det är mest folk på fredagar, och blir det många får vi dela bönen på två delar.

Inser du allvaret i det här?

– Ja så klart man får ta det på allvar, säger Choukri Naji.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.