David Wirdelöv är biträdande verksamhetschef på Rättspsykiatriska regionkliniken i Växjö. Foto: Torkel Wennman / SVT

Rättspsyk i Växjö röntgade all post – hotades med vite

Uppdaterad
Publicerad

De rättspsykiatriska regionklinikerna i landet vill kunna röntga alla inkommande post i jakt på droger och vapen, något som gjordes i Växjö för bara några år sedan.

– Vi drog slutsatsen väldigt tidigt att röntgen egentligen inte är en integritetskränkande del i en kontroll. Vi såg att det inte var något hot mot integriteten, säger David Wirdelöv som är biträdande verksamhetschef på rättspykiatriska regionkliniken i Växjö till SVT Nyheter Småland.

Hotades med vite

Kliniken hotades med ett vite på 100.000 kronor under sommaren 2014 just för att de röntgade all post. IVO, inspektionen för vård och omsorg, menar att det tydligt strider mot lagen att göra så.

– IVO:s bedömning är att dagens lagstiftning inte medger att man får kontrollera all inkommande post utan att det krävs enskilda beslut i enskilda fall, säger Linda Almqvist, tillförordnad chefsjurist på IVO.

Rutiner ändrades

Efter kritiken ändrades rutinerna. I dag tittar chefsöverläkaren på all post och bestämmer sedan vilka brev eller paket som ska röntgas. Enligt David Wirdelöv kommer det mellan 140 och 180 brev och paket i veckan och det tas beslut om röntgen i ungefär fem fall. Av dem visar sig mellan fem och tio varje år innehålla vapen, knark eller andra saker som kan vara farliga för personal och patienter.

– Vår chefsöverläkare ägnar mellan 40 och 45 minuter åt det här varje dag, och det är pinsamt mycket tid, säger David Wirdelöv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.