Skolan i Rävemåla får lov att bli friskola 2017. Foto: SVT

Rävemåla får starta ny friskola

Uppdaterad
Publicerad

Skolinspektionen har gett klartecken för en friskola i Rävemåla, Tingsryds kommun. Skolan kan starta höstterminen 2017.

Friskolegruppen Rävemåla friskola har fått sin ansökan godkänd om att starta en friskola med förskoleklass, fritidshem och grundskola upp till sjätte klass i Rävemåla.

– Det känns helt underbart, säger Henrik Nilsson, samordnare för friskolegruppen.

Spänd väntan på besked

Arbetsgruppen lämnade in sin ansökan till Skolinspektionen i januari i år och Henrik Nilsson är lättad över att myndigheten till sist gjort samma bedömning som friskolegruppen.

– Tankarna har gått fram och tillbaks. Ibland har jag tänkt att det är klart det går vägen och ibland har det varit väldig oro för att vi inte ska få det. Det har pendlat från vecka till vecka, säger han.

I slutet av mars klubbade Tingsryds kommunfullmäktige ett sparpaket som innebar att en rad kommunala verksamheter lades ner, däribland skolor, äldreboenden och bibliotek. Den kommunala skolan i Rävemåla lägger ner sin verksamhet efter läsåret 2016-2017. Friskolan planerar att ta vid till höstterminen därefter, i samma lokaler.

Mer arbete återstår

Nu börjar arbetet med att rekrytera personal och locka elever till skolan.

– Vi har redan börjat ta en del kontakter. Vi har kalkylerat med 40-50 elever utifrån intresseanmälan, men vi hoppas att intresset ökar.

Mellanstadieelever i Rävemåla och omkringliggande byar har tidigare bussats till Linneryd men kan framöver alltså fortsätta i Rävemåla under hela mellanstadiet. Henrik Nilsson menar att detta är en central kugge för att hålla landsbygden levande.

– Det är viktigt för att trygga framtiden och ge folk möjlighet att bo och leva här. Här finns mycket infrastruktur som är viktig att utnyttja, det är mycket som går förlorat om landsbygden nedmonteras, säger Henrik Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.