Äldreboendet Lindegården i Linneryd kommer att avvecklas. Foto: Rebecca Karlsson/SVT

Äldreboendet Lindegården läggs ner

Uppdaterad
Publicerad

Nu har kommunfullmäktige i Tingsryd fattat beslut om det omdiskuterade sparpaketet. Bland annat kommer äldreboendet i Linneryd att stängas.

På måndagskvällen togs det slutgiltiga beslutet om sparpaketet i Tingsryds kommun. Det är nu klart att äldreboendet Lindegården i Linneryd kommer att avvecklas. Fullmäktige överlåter Lindegården till Tingsrydsbostäder AB i syfte att omvandla fastigheten till bland annat bostäder.

Hoppas på friskola

Den politiska majoriteten har även beslutat att kommunens minsta grundskola, Rävemålaskolan, inte längre ska drivas i kommunal regi. Samtidigt välkomnar man privata aktörer att etablera en friskola på orten. Rävemåla Friskola AB har redan skickat in en ansökan till Skolverket. Föräldern Marie Sandholm är en av dem som har varit med och skrivit ansökan. 

Besparingar i Tingsryd

– Rävemåla kommer aldrig blir det samma om skolan försvinner helt. Skolan är en viktig del i kugghjulet och jag tror att företag och affärer kommer att drabbas om skolan inte finns kvar. Nu hoppas jag verkligen att vi får ett ja från Skolverket, säger Marie Sandholm.

Småbiblioteken avvecklas

Sparförslaget gäller även småbiblioteken i kommunen. Framöver kommer folkbiblioteksverksamheten att koncentreras till biblioteken i Tingsryd, Rävemåla och i Ryd. Det innebär att filialbiblioteken i Väckelsång, Linneryd, Urshult och Konga stängs.

Dessutom kommer samtliga skolbibliotek avvecklas i sin nuvarande form och ersättas med moderna skolbibliotek.

Inomhusbadet i Linneryd har varit hotat men det är nu beslutat att badet blir kvar. Inga övriga idrottsanläggningar kommer att beröras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Besparingar i Tingsryd

Mer i ämnet