Foto: SVT

Region Kronoberg vill begränsa vinster i välfärden

Uppdaterad
Publicerad

Region Kronoberg ställer sig positiva till en begräsning av vinster i välfärden. Det remissvaret lämnade regionstyrelsen under tisdagen till Välfärdsutredningen.

Region Kronoberg tycker att det är bra att det skapas tydliga regelverk kring välfärdstjänster. 

– Jag är övertygad om att välfärdsföretag kommer att kunna fortsätta arbeta som tidigare om en vinstbegränsning införs. Seriösa företag har inte möjlighet att göra några övervinster eftersom de prioriterar god kvalitet istället för vinst. Småföretag inom hälso- och sjukvården i Kronoberg utgör många gånger ett bra komplement till den regiondrivna verksamheten. Det är riskkapitalbolagen som inte passar in, varken i Kronoberg eller i Sverige, säger regionråd Anna Fransson (S).

Anna Fransson (S) Foto: SVT Arkiv

Uppdrag av regeringen

Välfärdsutredningen har haft i uppdrag av regeringen att föreslå ett nytt regelverk för offentlig finansiering av privat utförda välfärdstjänster. Syftet med utredningen är att säkerställa att offentliga medel används till just den verksamhet de är avsedda för och att eventuella överskott som huvudregel ska återföras till den verksamhet där de uppstått. 

Ledamöterna var inte eniga

M, L, KD, C reserverade sig i regionsstyrelsen i Kronoberg till förmån för eget yttrande. 

– Vi behöver en mångfald i välfärden. Överskott och vinster behövs för att utveckla verksamheten och för att göra investeringar. Vi från alliansen förordar bra regelverk för alla aktörer som vi har för vårdvalet i Kronberg. Privata aktörer gör en mycket stor insats i välfärden och det är brukare och patienter som själva väljer vilken vårdgivare och omsorg man vill ha och den valfriheten slår vi vakt om, säger Suzanne Frank, regionråd (M).

Suzanne Frank (M) Foto: SVT Arkiv

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.