Ridinstruktören Nina Fyrman har fått nog av bilister som utsätter både häst och ryttare för onödiga risker ute på vägarna.

Ryttare lever farligt i trafiken

Uppdaterad
Publicerad

Bilar som kör förbi i hög fart och hästar som skräms ut på vägen. Nu har ridinstruktören Nina Fyrman fått nog av bilister som utsätter både häst och ryttare för onödiga risker.

Nina Fyrman är ridinstruktör i Bergunda och kan ge många exempel på incidenter där hästar blivit rädda för bilister som kört förbi ridskoleekipagen i allt för hög fart ute på vägarna.

– Vi hade en incident förra året med en häst som sprang ut på vägen och bilarna varken saktade ner eller stannade. Det var väldigt obehagligt, säger hon.

Både ryttare och häst är oskyddade under sin färd på vägen och är beroende av trafikanternas hänsyn.

– Som instruktör är man ganska nervös varje gång man ger sig ut med barnen på hästarna för det är lätt att det händer någonting, säger hon.

Attitydförändring på vägarna

Peter Möllerberg på polisens trafikenhet anser att attityden i trafiken förändrats.

– Samhället är stressat. Det är ofta bråttom och då hinner man inte tänka utan man bara kör, säger han.

Bilisten har ansvaret

Om olyckan skulle vara framme och en häst eller ryttare skadar sig är det bilisten som har ansvaret. Ryttaren klassas som oskyddad trafikant och skulle en olycka ske är det bilistens trafikförsäkring som står för kostnaderna.

Ge tecken och ta det lugnt

På Svenska ridsportsförbundets hemsida kan man läsa mer om både förarens och ryttarens skyldigheter i trafiken och om trafiksäkerhet. Enligt polisen är det viktigaste att ta det lugnt i trafiken.

– Sakta ned, och om du ligger efter hästen, var inte för nära. Ska du köra om så se till att du håller ut, säger Peter Möllerberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.