Rizgar Kesteyi väntar på order vid frontlinjen öster om Mosul. Foto: privat/TT

Rizgar från Jönköping strider mot IS utanför Mosul

Uppdaterad
Publicerad

Rizgar Kesteyi är bankmannen från Jönköping som anslöt sig till de kurdiska Peshmergasoldaterna. Nu deltar han i offensiven som anfaller IS-fästet Mosul i norra Irak.

Rizgar Kesteyi bodde 17 år i Jönköping och jobbade på bank men valde att flytta tillbaka till irakiska Kurdistan för att försvara sitt folk. När IS började anfalla Kurdistan 2014 tog han till vapen och anslöt sig till kurdiska Peshmergasoldaterna. Nu deltar han i offensiven som försöker ta tillbaka IS-fästet Mosul i norra Irak.

– IS är ett jättestort hot mot hela världen. I Kurdistan har man inte så mycket resurser så alla måste hjälpa till för att skydda befolkningen från deras terror.

Slaget om Mosul 2016-2017

Väntar på order

SVT Nyheter Småland får tag på honom via en brusig telefonlinje från frontlinjen öster om Mosul. Där väntar han och Peshmergasoldaterna på order från den kurdiske presidenten Massoud Barzani som leder deras anfall.

– Vi har befriat flera småbyar norr om Mosul. Staden är omringad av kurdiska styrkor. Irakiska armén kommer från söder.

Skickar minerade bilar

Mosul är Iraks näst största stad och erövrades av den militanta terrorgruppen IS 2014. Nu försöker irakiska regeringsstyrkor, med stöd av USA och kurdiska styrkor ta tillbaka staden.

– Det kan bli stora förluster. IS skickar fram minerade bilar med flera kilo sprängmedel. Inne i själva staden kan det ta lite tid men det är bara en tidsfråga innan IS får ge upp Mosul. Vi kommer att lyckas, säger Rizgar Kesteyi.

Han håller kontakten via telefon med sina släktingar som bor kvar i Jönköping. Han säger att de trots striderna inte är oroliga för honom.

– Vi är tyvärr vana vid sådant här. Under Saddam Hussein tid anfölls och bombades vårt folk hela tiden, säger Rizgar Kesteyi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Slaget om Mosul 2016-2017

Mer i ämnet