Foto: Martina Wärendfeldt/SVT

(S) Föreslår kompiskontrakt för att lösa bostadskrisen

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna i Växjö föreslår nu att unga i åldern 18-30 år kan skriva kontrakt i max fyra år och dela samma lägenhet med andra.

På flera håll i Kronoberg råder det just nu enligt Boverkets prognos stor brist på bostäder. I en motion till kommunfullmäktige föreslår nu Socialdemokraterna att man ska erbjuda kompiskontrakt för unga.

– Det innebär att man får möjligheten att skriva kontrakt i max fyra år och dela samma lägenhet med en eller två personer beroende på storleken, säger Ola Palmgren (S) som är vice ordförande i Växjöbostäder.

Idén har testats

Konceptet med kompiskontrakt finns sedan tidigare bland annat i Botkyrka kommun i Stockholms län. Kontraktet gäller ett rum per person och de boende delar gemensamhetsytorna.

Kompiskontrakten förmedlas i en separat bostadskö och den totala kötiden hos bostadsförmedlingen påverkas inte.

– Detta förslag har potential att ge fler unga makten och möjligheten att ta klivet in på bostadsmarknaden, samtidigt som kommunens bostadsbestånd kan utnyttjas mer och flexibelt, säger Ola Palmgren (S) i ett pressmeddelande.

Men om det redan är stor brist hur kan ni då erbjuda lägenheter?

Vi har en stor tillgång på allmännyttan i Växjö, dessutom kommer vi bygga fler bostäder i framtiden. Vi hoppas att det kan ge en tillräcklig rotation på bostadsmarknaden och att vi i snar framtid kan erbjuda kompiskontrakt, säger Ola Palmgren (S).

Det här är ett kompiskontrakt

För att erhålla ett KompisBo-kontrakt, behöver följande krav uppfyllas:

  • Ska vara mellan 18-30 år.
  • Vara skriven i Sverige, EU- eller nordisk medborgare eller ha permanent uppehållstillstånd.
  • Vara registrerad som sökande av KompisBo-lägenhet här på botkyrkabyggen.se.
  • Ni får inte ha betalningsanmärkningar eller obetalda skulder hos kronofogden.
  • Vara ansvarsfulla.

Källa: botkyrkabyggen.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.