Magnus Stenbenke och Aengeln Englund i Växjö har startat Gamingpodden för föräldrar. Foto: TT/SVT

Så minskar du bråken om dataspel med barnen

Uppdaterad
Publicerad

Många barn har fått nya tv-och dataspel i julklapp och vill kanske ägna all vaken tid åt att spela. Nu finns en gamingpodd som ska öka föräldrars kunskap och minska konflikterna kring barnens spelande.

Magnus Stenbenke och Aengeln Englund i Växjö har startat Gamingpodden till föräldrar. Den vänder sig till föräldrar som har barn med spelintresse. Podden startade i slutet av oktober och hittills har det kommit ut fyra avsnitt.

Både Magnus och Aengeln har själva spelat mycket dataspel och har nu egna barn som också spelar. De har sett att det finns ett stort behov bland föräldrar att lära sig mer om spelvärlden.

– Engagerar sig föräldrarna så brukar konflikter lösa sig. Den stora bristen är ofta att föräldrarna vet för lite. När föräldrarna lär sig mer så brukar spelandet bli mer accepterat.

Speltiden skapar konflikt

Enligt Magnus och Aengeln rör den vanligaste konflikten speltiden. När föräldrar blir irriterade och säger ”Du stänger av NU”. Föräldrar utan kunskap kan inte förstå att det kanske är 10 minuter kvar av matchen. Magnus Stenbenke jämför det med att rycka ett barn mitt under en fotbollsmatch, för att det är dags att äta middag.

– Du skulle aldrig gå in och rycka ditt barn mitt under en fotbollsmatch för du vet att den håller på i 90 minuter. Om föräldrarna vet hur det fungerar med olika spel och hur långa matcherna är, så blir det lättare att planera, säger han.

Bästa spelarna är i god fysisk form

Men tycker du som förälder att det blir för mycket stillasittande på jullovet så kan du alltid framhålla att de bästa spelarna som till exempel Heaton, som under våren ska vara med i SVT programmet Mästarnas Mästare, inte är några soffpotatisar.

– Som förälder kan du naturligtvis påpeka det. Titta på Heaton, tror du att han sitter framför datorn hela dagarna? Nej naturligt gör han inte det. Ska man bli riktigt bra på dataspel, så måste man vara vältränad för att orka, säger Aengeln Englund.

Tre tips till föräldrar:

  • Engagera dig i vad barnet spelar. Om du som förälder spelar tillsammans med dina barn så kan du få en förståelse för vad spelet innehåller.
  • Kolla åldersgränserna. Sätt dem i relation till filmer och böcker, så att de stämmer överens med vad du som förälder tillåter på andra plan.
  • Sätt gränser och planera spelandet tillsammans med ditt barn. Vad tycker ni är rimligt? Diskutera utifrån hur lång tid det tar att spela en match, hur gammalt barnet är och hur bra barnet vill bli på gaming.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.