Så ska Kalmar locka fler företag

Uppdaterad
Publicerad

Debatterna fortsätter, och i Kalmar är ämnena företagsklimatet i staden och kollektivtrafiken i länet.

Kalmar kommun styrs av Socialdemokraterna tillsammans med Vänsterpartiet och Centerpartiet. Kommunalrådet Johan Persson (S) har haft som mål att Kalmar ska ligga på topp 100 på Svenskt Näringslivs rankning över Sveriges bästa företagarkommuner. I år hamnade kommunen på plats 149.

Johan Persson (S) får i debatten svara på om det är ett misslyckande och hur de ska göra för att kommunen ska klättra.

Smålandsnytts valdebatter

Sänkt skatt och privatisering

Inger Hilmansson (FP) har receptet klart för sig.

– Vi vill sänka skatten, vi har en väldigt hög skatt i Kalmar. Vi vill också se företagande i den kommunala verksamheten, säger hon.

Två faktorer som drar ner Kalmar i rankningen är infrastruktur och kommunikation.

Kommer aldrig bli etta

Johan Persson säger att han tror att Kalmar tar sig upp på topp 100 på rankningen nästa vår, och siktar däremot mot topp 50.

– Men vi kommer aldrig att ligga etta i Svenskt Näringslivs undersökning, för att det är en branschorganisation och för att ligga etta där måste man ha bland de lägsta skatterna i landet och sälja ut väldigt mycket av offentlig verksamhet, säger han.

Debatt om kollektivtrafik

I Kalmar finns även landstingspolitiker på plats och debatterar länets kollektivtrafik och hur Europabanans dragning och en eventuell nedläggning av Bromma flygplats kommer påverka länet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Smålandsnytts valdebatter

Mer i ämnet