Foto: Fredrik Sandberg/TT

Så undvek läraren miljonskatt

Uppdaterad
Publicerad

Fakturering av studentarbeten, dubbelredovisning av utgifter och privata utgifter som betalats av egna företaget. Listan kan göras lång över hur Skatteverket anser att ekonomiläraren smitit från skatten.

Ekonomiläraren vid Linnéuniversitetet granskades av Skatteverket under 2012, som beslutade att ompröva lärarens taxering för 2007-2011. I Skatteverkets utredning framgår att läraren använt ett antal metoder för att undvika beskattning.

  • Företag som ingått i projekt i Linnéuniversitets regi har samtidigt fakturerats via lärarens eget bolag. Bland annat har läraren fakturerat för arbeten som studenter utfört.
  • Skillnaden mellan det antal timmar som läraren redovisat för sina bisysslor till universitetet och det antal timmar som Skatteverket beräknat att läraren arbetat, gör att Skatteverket misstänker att lärarens bolag fakturerat för tid som betalats av universitetet eller genom stipendier.
  • Utlägg har ersatts dubbelt, när läraren har redovisat samma utgifter till både Linnéuniversitetet och sitt eget bolag.
  • Lärarens eget bolag har stått för betydande privata omkostnader, bland annat privat telefoni, hemlarm, tv-abonnemang och mobilabonnemang till barn.
  • Ett privat semesterhus i Spanien har betalats av det egna bolaget. Dessutom har huset hyrts ut utan att hyresintäkterna tagits upp i inkomstdeklarationen.
  • Läraren har mottagit regelbundna utbetalningar från sitt eget bolag. Dessa har bokförts som lån. Skatteverket menar dock att den verkliga innebörden av utbetalningarna är att de utgjort lön, då bland annat ingen ränta betalts.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skattefusk på Linnéuniversitetet

Mer i ämnet