Brandmästare Christer Sjöstedt Foto: Johannes Tolf

Säkerhetsråd vid åska

Uppdaterad
Publicerad

Hemmet är en relativt säker plats när åskovädret drar fram, men om olyckan är framme kan det gå illa.

Stäng av och lägg undan el- och elektronikprylar och håll er borta från väggkontakterna, är Räddningstjänstens råd för att undvika personskador.

Mäktiga åskoväder är skrämmande och mäktiga att beskåda men de kan också få förödande konsekvenser.

En direktträff av blixten orsakar ofta brand och om blixten slår ner i el- eller telenätet i grannskapet kan de så kallade elektriska ”spikarna” slå ut hemmets el och elektronik

Men även om dödsolyckor och personskador på grund av åska är förhållandevis sällsynta i Sverige gäller det enligt brandmästare Christer Sjöstedt vid Räddningstjänsten i Jönköping att agera förnuftigt.

– När det börjar mullra och det känns som att oväder närmar sig gör man bäst i att stänga av och dra ur alla el- och elektronikprylar från väggkontakten.

Christer Sjöstedt tillägger att man också ska hålla sig på avstånd från eluttag.

”Gäller att ha respekt för åskan”

Moderna el- och teleledningar ska klara även kraftiga åskoväder men den som misstänker ett blixtnedslag gör ändå bäst i att låta elektriker kolla ledningarna efteråt.

Även till synes oskadda ledningar kan ha skadats och då är risken stor att det uppstår överhettning och brand när belastningen ökar under den mörka och kalla årstiden.

– Även om vi drabbas relativt sällan av personskador kanske vi glömmer vilka våldsamma krafter som är i omlopp. Därför gäller det att ha respekt för åskan, säger brandmästare Christer Sjöstedt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.