Foto: Greenpeace

Samtliga Greenpeacemedlemmar släppta

Uppdaterad
Publicerad

Samtliga 24 Greenpeacemedlemmar som i onsdags morse tog sig in på området kring kärnkraftverket i Oskarshamn släpptes under fredagsförmiddagen.

Alla är fortsatt misstänkta för grovt olaga intrång, men åklagaren bedömer risken för att de ska påverka den pågående polisutredningen som liten. Därför kommer han inte att begära att någon av dem häktas.

– Samtliga har nu blivit förhörda ett par gånger var och polisen har hunnit vidta behövliga utredningsåtgärder i ärendet, säger kammaråklagare Johan Henningsson som är förundersökningsledare.

Greenpeaceaktion på OKG

– Risken för att de här personerna kan påverka utredningen i det här läget är liten, därför finns det inte länge någon anledning till att de ska sitta frihetsberövade, säger åklagaren på polisens hemsida.

Jan Palmblad, juridiskt ombud för Greenpeace är inte förvånad över åklagarens beslut.

– Straffvärdet är lågt, och vår inställning är att aktionen har varit befogad med tanke på säkerhetsbristen och den förhöjda olycksrisken i samband med pensionsfärdiga kärnkraftreaktorer.

Inte medverkat under förhören

Samtliga 24 Greenpeaceaktivister är fortsatt misstänkta för grovt olaga intrång. Flera av de misstänkta har inte velat medverka under förhören enligt Kalmarpolisen.

– Det är anmärkningsvärt tycker jag, med tanke på att de begår det här intrånget med ett syfte som de anser är legitimt. Flera uppträder på samma sätt som yrkeskriminella i sin kontakt med polisen när de väljer att inte medverka i förhören. Det ger en bild av att de inte är beredda att ta konsekvensen av sitt agerande, säger kammaråklagare Johan Henningsson.

Men Greenpeace menar att dett är ett missvisande uttalande.

– Greenpeace icke-våldsprinciper understryker det personliga ansvarstagandet, och organisationen har en stark och välkänd tradition av att stå för vad man gjort och infinna sig vid rättsprocesser, säger Jan Palmblad, juridiskt ombud för Greenpeace.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Greenpeaceaktion på OKG

Mer i ämnet