Svensk mat? Foto: TT

SD vill stoppa utländsk mat

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna i Alvesta tycker att kommunen ska förbjudas att köpa in utländsk mat.

I partiets budgetförslag understryks vikten av att servera närproducerad mat inom den kommunala verksamheten, skriver Smålandsposten.

Tidningen förmodar att det borde innebära svårigheter för kommunen att servera till exempel ris, bananer och diverse grönsaker, men Sverigedemokraternas gruppledare säger till SVT Nyheter Småland att undantag kan göras för vissa matvaror.

Kommunalrådet: Det är tokigt

Alvestas kommunalråd Per Ribacke (S) ger inte mycket för förslaget.

– Det är i praktiken ogörligt, vi är beroende av mat från andra länder, säger han till SVT Nyheter.

Han ifrågasätter även om Sverigedemokraterna i Alvesta verkligen kan mena att kommunen ska förbjudas att köpa in utländsk mat.

– Jag kan inte i min vildaste fantasi förstå hur de tänker. Det är tokigt, men så blir det ofta med deras förslag, att det blir tokigt när de lägger fram dem.

– Våra kommuninvånare skulle göra uppror om det här förslaget gick igenom, säger Per Ribacke.

Skrivelsen i SD:s budget

”Sverigedemokraterna vill att all mat som köps in av Alvesta kommun ska vara svensk och närproducerad. Köttprodukter ska vara producerade med etiskt försvarbara metoder.

Ekologiskt framställda produkter är önskvärda, men det absolut viktigaste är att maten är närproducerad, det vill säga svensk.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.