Eldningsförbud innebär att man inte får använda engångsgrill. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Skärpt eldningsförbud i Kalmar – ”stora risker för människors liv”

Uppdaterad
Publicerad

Räddningscheferna i tio av Kalmar läns tolv kommuner har idag fattat beslut om att åter igen skärpa eldningsförbudet.

Från och med klockan 18:00 på fredagskvällen råder skärpt eldningsförbud inom i Hultsfred, Oskarshamn, Mönsterås, Högsby, Nybro, Emmaboda, Torsås, Kalmar, Borgholm och Mörbylångas kommuner.

– Du får grilla hemma i trädgården men engångsgrillar och grillning i skog och mark förbjuds, förklarar Kalmar kommuns räddningschef Karl-Johan Daleén i ett pressmeddelande.

Eldningsförbud Kalmar

Det är förbjudet att använda alla former av grillar utomhus, med undantag för egen trädgård, restauranger inom eget verksamhetsområde samt offentliga tillfälliga evenemang efter besiktning på plats av räddningstjänsten.

Stora risker för människors liv

Räddningstjänsten följer brandriskvärden och väderprognoser och använder detta som underlag vid bedömning. För att under veckan ha sett bättre ut har brandriskvärdena nu förändrats drastiskt till det sämre. Under dagen har MSB utfärdat ett myndighetsmeddelande där man skriver om de högsta brandriskvärdena som någonsin uppmätts.

– Med anledning av detta har räddningstjänsten gjort bedömningen att grillning innebär så stora risker för människors liv och hälsa att ett förbud åter är motiverat, berättar Rutger Thuresson, räddningschef på Öland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eldningsförbud Kalmar

Mer i ämnet