Angreppet mot SD-politikern Thoralf Alfsson bedöms allvarligare av hovrätten än av Kalmar tingsrätt. Foto: TT

Skärpt straff för misshandel av politiker

Uppdaterad
Publicerad

Göta hovrätt ser allvarligare på misshandeln av Kalmarpolitikern Thoralf Alfsson (SD) än tingsrätten.

Kvinnan som dömts för att ha slagit Alfsson i ansiktet får sitt straff skärpt.

Det var vid ett besök på en krog i Kalmar som kommunpolitikern Thoralf Alfsson (SD) fick ett slag med knuten näve av en för honom okänd kvinna.

Kvinnan, som på sociala medier öppet uttryckt ogillande mot politikern och Sverigedemokraterna, dömdes i Kalmar tingsrätt till villkorlig dom och samhällstjänst 50 timmar.

Men Thoralf Alfsson överklagade domen och krävde ett högre straff med hänvisning till att rätten inte tillräckligt tagit hänsyn till att misshandeln var politiskt motiverad.

Nu har Göta hovrätt sagt sitt och skärper straffet för kvinnan.

Hovrätten skriver i domen att slaget mot Alfsson är att betrakta som ett ”angrepp även på demokratin” och detta ”gäller särskilt när angreppet har skett mot en politiker i Thoralf Alfssons ställning”.

Kvinnan döms till 75 timmar samhällstjänst. Hade fängelse i stället valts som påföljd skulle det motsvara två månaders fängelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.