Foto: SVT

Skillnad i vårdtider efter förlossning

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnor som fött barn genom vaginal förlossning i Kalmar eller Kronobergs län stannade i snitt längre på sjukhuset än rikssnittet.

Tiden för hur länge en kvinna stannar på sjukhus efter att hon fött barn varierar över landet. Statistik från Socialstyrelsen för 2015 visar att kvinnor i Kalmar län stannade i genomsnitt 1,9 dygn på sjukhus efter en vaginal förlossning och i snitt tre dygn efter ett kejsarsnitt. I Kronobergs län stannade den som födde vaginalt i snitt 2,1 dygn och den som blivit förlöst genom kejsarsnitt stannade i genomsnitt 3,1 dagar.

– Sjukhusen flyttar medvetet ut så mycket som möjligt av eftervården till hemmet, säger Olof Stephansson, Socialstyrelsens föredragande läkare till Nyhetsbyrån Siren.

Viktigt med fortsatt hög vårdnivå

Han tror att om både mamman och barnet är friska har de det bättre hemma än att på sjukhus. Samtidigt är det inte riskfritt med tidig utskrivning, säger han.

– Det finns en medicinsk fara med det. För att undvika risker förknippat med att patienter skrivs ut tidigt måste man se till att det sker med en fortsatt hög vårdnivå.

I landet i stort ligger snittiden på 1,8 dygn på sjukhus efter en vaginal förlossning och på tre dygn efter ett kejsarsnitt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.