Föräldrar larmar om att deras döttrar utsätts för sexuella trakasserier i skolan. Foto: Jessica Gow / TT

Skolan är vanligaste platsen för sexuella trakasserier

Uppdaterad
Publicerad

Skolverket vill att skolorna anmäler varje känt fall för att kunna motverka problemet. Men bland kommunerna i Kalmar och Kronobergs län är det stora skillnader i hur man följer skolverkets uppmaning.

Lennart Werner, bildningschef i Emmaboda Kommun, känner igen beskrivningen och kräver att alla fall av trakasserier ska anmälas till kommunen. Och det är viktigt att det sker skriftligt.

Skriftlig dokumentation viktig

– Det är enda sättet att dokumentera det, säger han. Så det kan registreras och följas upp. Annars kanske inte incidenterna tas på allvar och så låter man det här fortgå och det blir en kultur på skolan.

På Bjurbäcksskolan i Emmaboda går dryt 300 elever. För läsåret 2015- 2016 anmälde skolan 181 fall av sexuella trakasserier och kränkande behandling till kommunen.

Många anmäler inte alls

Med de siffrorna sticker skolan ut i den sammanställning som SVT Nyheter Småland har gjort. Sammanställningen visar också att många högstadieskolor i Kalmar län och Kronobergs län anmäler sällan eller inte alls. Detta trots att de har dubbelt eller tredubbelt så många elever. 

När skolornas benägenhet att anmäla skiftar så mycket är det också svårt att förebygga sexuella övergrepp och trakasserier. En anmälan gör problemet med trakasserier tydligt och då måste kommunen och skolan agera.

Ni sticker ut med flest anmälningar i Kalmar och Kronobergs län, hur kommer det sig?

– Det tror jag beror på att vi har en nollvision, säger Lennart Werner. Alla kränkningar och incidenter ska anmälas för att synliggöra och kunna jobba med andra beteenden hos eleverna.

Kommuner kan få böta

Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) menar att det är viktigt att rektorer följer upp och anmäler alla fall av trakasserier.

– Ingen ska vara med om sexuella trakasserier, allra minst barnen i skolan, säger Gustav Fridolin. Då måste det finnas en tydlig uppföljning. Vi har starka regler när vi får veta något. Vi kan döma kommuner till vite, de kan få betala böter för att de inte byggt trygga arbetsmiljöer för barn. Och då måste också rektorerna vara tydliga med att anmäla när de ser något som inte är ok.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.