Skolbrand i Tranås

Uppdaterad
Publicerad

Strax efter midnatt larmades räddningstjänsten till Junkaremålsskolan efter larm från grannar, det brann då kraftigt i ett klassrum på övervåningen.

En granne uppmärksammade att det rök ur ventilationen vid halv ett-tiden natten mot onsdagen. Räddningsstyrkor från Aneby och Tranås kom till platsen för att släcka branden.

– Styrkan gick in från taket, eftersom de trodde att det brann i ventilationshuset på taket. Jag tog mig själv in på övervåningen och kände att det var varmt. Jag kände på dörrarna och dörren till kemisalen var skållhet.

Det visade sig att salen var helt övertänd.

– Röken spred sig via ventilationen till hela övervåningen, säger Sören Lymer ansvarigt räddningsbefäl på plats.

Fem klassrum avstängda

Branden var under kontroll på någon timme, därefter hjälpte räddningstjänsten till med saneringsarbetet.

– Barnen måste ju gå i skolan. Det blir ett sotlager överallt, och det har vi jobbat med att tvätta bort, berättar Sören Lymer.

Skolan höll öppet för eleverna, med fem klassrum är avstängda. Men vid lunchtid stängdes skolan och eleverna skickades hem på grund av röklukten.

Det krävs en totalsanering av kemisalen, de andra salarna måste också saneras, taken måste bytas ut.

Vad som orsakat branden är ännu oklart men polisen ska under dagen göra en teknisk undersökning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.