default_caption

Sköterska gjorde intrång i sjukt barns journal

Uppdaterad
Publicerad

Vid flera tillfällen gick obehörig vårdpersonal in i ett svårt sjukt barns journal. En del av uppgifterna spreds sedan på orten där familjen bor. Trots att det anmälts till både polis och Inspektionen för vård och omsorg och att landstinget ser mycket allvarligt på det inträffade, får personalen jobba kvar under tiden det utreds.

Hon blev bara tre månader. Emma, som föddes allvarligt sjuk. Under tre vårdkrävande och intensiva månader bodde hon och hennes föräldrar, vi kan kalla dem Anna och Thomas, på neonatalavdelningen på länssjukhuset Ryhov.

– Det var en oerhört tuff period. Mitt i glädjen över att ha fått barn tvingades vi inse att hon kanske aldrig skulle följa med oss hem, säger Thomas.

Uppgifter spreds om sjukt barn

Ryktesspridning på hemorten

Men det var inte bara vården och oron över dottern som tog kraft. När information om Emmas hälsotillstånd började spridas på hemorten, information som bara fanns i journalen, insåg föräldrarna att någon vårdpersonal måste ha spridit det vidare.

– Vi trodde verkligen inte att någon kunde ha hjärta att tjuvläsa om om ett allvarligt sjukt barn och sedan sprida dessa uppgifter vidare, säger Anna.

Trots att föräldrarna flera gånger bad sjukhuset om mer information fick de till svar att händelsen var polisanmäld och att ledningen haft ett samtal med den sköterska som gjort intrånget. Eftersom det bara hänt en gång fick hon arbeta kvar, fick föräldrarna till svar.

– Det var otroligt jobbigt att tvingas möta den här personen i sjukhuskorridorerna gång på gång. Det ska man inte behöva vara med om, säger Thomas.

– Så fort jag fick se henne så blev jag påmind och så vansinnigt arg, säger Anna.

Begärde ut loggutdrag

– Vi kände oss så kränkta och som om de inte tog det på allvar. Vi fick inga svar om när, hur länge och om någon annan varit inne i journalen, säger Thomas.

Föräldrarna begärde ut inloggningsuppgifterna. Under samma tid gick barnet bort. Tre månader gammal.

– Mitt i sorgen började vi vår egen utredning. Vi såg direkt att kvinnan varit inne flera gånger, även efter hon haft samtal med ledningen om det första tillfället. Dessutom hittade vi ytterligare två obehöriga kvinnor som varit inloggade, berättar Thomas.

Kan arbeta kvar

Men trots att sjukhuset nu informerades om att kvinnan varit inne flera gånger så anser de fortfarande att kvinnan kan arbeta kvar. I svaret till Inspektionen för vård och omsorg skriver sjukhuset att risken för återupprepande är mycket liten, trots att verksamhetschefen vid det här laget visste att kvinnan varit inne flera gånger.

– En annan sköterska har varit inne i journalen efter att vår dotter gått bort. Det finns inget sätt att spärra journalen. Så vi tvingas fortsätta beställa inloggningslistorna från vårt bortgångna barns journal, säger Thomas.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Uppgifter spreds om sjukt barn

Mer i ämnet