Skulpturer till ett stort värde av glaskonstnären Bertil Vallien har stulits från Kosta Boda Art gallery. Foto: SVT/TT

Värdefulla skulpturer stulna i Kosta

Uppdaterad
Publicerad

Två skulpturer, bland annat Bertil Valliens verk ”Janushuvud” har stulits från Kosta Boda Art Gallery i Kosta.

Inbrottet på galleriet upptäcktes på söndagsmorgonen och enligt polisen har åtminstone en ruta krossats i samband med inbrottet.

Galleriet saknar nu två skulpturer efter inbrottet, båda av kända glaskonstnären Bertil Vallien.

En av de stulna skulpturerna är ”Janushuvud”, som enligt galleriet har ett uppskattat värde på 250.000 kronor. Tillsammans med den andra skulpturen kom tjuvarna undan med konst till ett värde av 300.000 kronor.

– Ska man spekulera så är det antingen en amatör som bara tagit med sig första bästa skulptur, eller så är det ett beställningsjobb, säger Magnus Andersson, vd på Orrefors Kosta boda till SVT Nyheter Småland.

Svårt att sälja skulpturerna vidare

Han tror dock att tjuvarna kommer att få svårt att sälja vidare skulpturerna:

– De är osäljbara på marknaden i och med att de är unika. Det finns ingen konstköpare som köper utan att man har certifikat på att det är just det konstverket. Det är som att försöka sälja en Picasso utan papper, säger Magnus Andersson.

Så du har förhoppningar om att få tillbaka de här skulpturerna?

– Det jag vet är i alla fall att det är väldigt svåromsatt på en öppen marknad när det handlar om en så känd produkt och så känd konstnär.

Behöver säkerheten på galleriet förbättras?

– Det är alltid en avvägning mellan vad man ska visa och vad man ska låsa in. Vi tror på öppenhet, att människor är ärliga och att de uppskattar det. Men det är klart vi kommer titta över och förstärka skalskyddet för att undvika sånt här händer i framtiden.

Polis har genomfört en teknisk undersökning vid galleriet, men har ännu inga misstänkta för nattens konstkupp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.