Fortfarande inte kontroll på branden

Uppdaterad
Publicerad

Strax efter att räddningstjänsten bedömde att branden var under kontroll blossad den upp igen.

Räddingstjänsten har tillsammans med hemvärnet försökt få elden under kontroll sedan måndagseftermiddagen. Bland annat har det 30 hektar stora området vattenbombats med hjälp av flera helikoptrar.

Under tisdagen tyckte räddningstjänsten att branden i Triabo utanför Virserum var under kontroll, men det tog inte lång tid från att helikoptrarna skickats iväg tills branden blossade upp igen.

– Vi hade inte riktigt full bevakning på den sidan, och så tog det sig i gräset. Fjolårsgräs är ju nästan som krut, säger Michael Hesselgård, räddningsschef i beredskap vid räddningstjänsten i Hultsfred.

Räddningstjänstens personal på plats fick syn på en rökpelare en bit bort.

– När de kom dit var det så pass stort att de inte hann hejda det, säger Michael Hesselgård.

Nu har helikoptrarna ringts tillbaka.

– Nu hoppas vi att det inte tar sig på någon annan sida när vi är där. Vi kommer nog inte vara lika snabba på att skicka bort helikoptrarna den här gången, säger Michael Hesselgård.

Ingen fara för bebyggelse

Branden var under tisdagen avgränsad till ett område på 30 hektar, ungefär som en halv golfbana. Området saknar vägar och räddningstjänsten har haft problem med att få fram sina slangar.

Närmaste bebyggelse ligger cirka 500 meter bort och enligt Michael Hesselgård är det ingen fara för den.

Branden startade troligtvis när markägaren Linköpings stift körde med en större maskin när det avverkades skog.

– Det räcker att maskinen slår emot en sten så blir det en liten gnista. Vi vet ju inte att det är brandorsaken till 100 procent, men det är ju troligt, säger Micharl Hesselgård.

Bengt Palmqvist, skogsförvaltare på Linköpings stift, säger att de avverkningsrester som fanns i skogen är som ”en liten krutdurk”.

– Tyvärr så var det bland de sista lassen han skulle köra. Vi hade dessutom beordrat borttagning av kedjor på fordonet på grund av brandrisken, men tyvärr hände det ändå, trots att de körde på bara gummi, säger Bengt Palmqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.