Charlotte Perelli, Svenne Hedlund och Thorleif Torstensson minns bortgångna kollegan Sven-Erik Magnusson. Foto: Pressbild/TT

Kollegorna hyllar Sven-Erik Magnusson

Uppdaterad
Publicerad

– Det är väldigt tragiskt. Vi har haft mycket kontakt under årens lopp och träffades redan på 60-talet under turnéer och samkväm, säger Svenne Hedlund.

– De hade sådana här trevliga jubileumskvällar i Karlstad på Sandgrund, och då samlades hela artist-Sverige. Sen under turnéer stötte vi på varann, och vi trivdes väldigt bra ihop med det gänget.

Svenne Hedlund minns väl första gången han hörde Sven-Ingvars. Det var på en dansbana i Virserum sommaren 1964.

– Det var en orkester som skulle spela på den lilla scenen, som jag körde dit för jag ägde en folkvagnsbuss och deras bil hade gått sönder. Då visade det sig att Sven-Ingvars skulle spela på den stora scenen. Det var väldigt kul, för de var så tidiga, de hade ju massor av hits redan då.

Se hela inslaget här: ”Jag var barnsligt förtjust”

Aldrig konkurrenter

Han säger också att under en period var Hep Stars och Sven-Ingvars båda populära.

– Ett tag var det vi och Sven Ingvars som fick en massa guldskivor. Men vi var ju olika genrer, så vi konkurrerade aldrig med varandra. Det var kanske därför det var så lätt att umgås och ha så kul med dem.

Två av Sven-Ingvars stora hits var också Svenne Hedlunds favoriter.

– Jag var barnsligt förtjust i ”Ett litet rött paket” och ”Fröken Fräken”.

En stor förlust

Thorleif Torstensson, frontman i Thorleifs, beskriver Sven-Erik Magnussons bortgång som en stor förlust.

– Det är ytterst vemodigt givetvis, och det är en stor förlust för den svenska populärmusiken. Man har ju haft ett förhållande till Sven-Ingvars ända sen man var liten knott, vi är ju nästan lika gamla. På sextiotalet var det ens stora idoler och har varit det nästan hela livet.

Han lyfter särskilt fram Sven-Ingvars spelning på Hultsfredsfestivalen 1991 som en milstolpe för bandet, som också gjorde att deras musik presenterades till en helt ny publik.

– De fick ju en nyrennässans när de var på Hultsfredsfestivalen, och det gjorde att de fick en ny genre. Då fanns det många som öppnade sina öron för Sven-Ingvars som kanske inte skulle ha närmat sig den musiken annars.

– Trösten i sådant här elände är att deras musik alltid kommer att leva kvar. Så är det nog mycket för människor nu, att man gräver fram sina gamla skivor och upplever goa minnen som man fått uppleva tillsammans med Sven-Ingvars och deras musik.

Ett dansband med egen stil

Sångerskan Charlotte Perrelli, uppväxt i Hovmantorp, växte upp med Sven-Ingvars i slutet av 1970-talet. Hon lyfter fram Sven-Ingvars som ett dansband med en egen stil, inte så utpräglad som hos många andra i genren.

– De var ju lite poppigare, de hamnade i ett lite eget mellanland. De har alltid varit lite tuffare i sitt sound. Det har väl varit en av deras framgångsnycklar, att de inte bara varit dansbandsinriktade. Det har funkat det också, men det har varit så mycket mer, säger hon.

Sven-Erik Magnusson minns hon bland annat för hans bredd som sångare.

– Han var en bra sångare. Framför allt var han allsidig, kunde göra väldigt mycket. Sedan var han alltid en glad och positiv prick. Alla gånger jag träffat honom var han alltid väldigt, väldigt positiv och spred en skön energi omkring sig, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.