Arkivbild Foto: TT/Patric Söderström

Smålänningar misstänks för matchfixning

Uppdaterad
Publicerad

Fyra personer från Småland och en skåning är misstänkta för bland annat mutbrott och grovt bedrägeri efter att de enligt åklagaren i fallet, Johan Lindmark, ska ha försökt påverka resultatet i fotbollsmatcher.

Det handlar om en person från Jönköpingstrakten, en från Nybro och två personer från Växjö. De misstänkta personerna är alla mellan 30 och 45 år gamla.

Två av de gripna ska vara domare, varav en är tidigare prisbelönt. En är aktiv spelare, i dag i ett lag från Jönköpings län. En man hemmahörande i Växjö och en i Skåne misstänks vara huvudmän bakom muthärvan

Uppgjorda fotbollsmatcher

– En av de misstänkta satt redan häktad i ett annat mål, resterande fyra är eller har varit anhållna, säger Johan Lindmark, åklagare vid Riksenheten mot korruption.

Ovanligt många mål

Enligt uppgifter till SVT handlar misstankarna om en riggad match mellan ett lag från Jönköpings län och och ett lag från Västra Götaland i division 2 under 2014. Under matchen ska ovanligt många mål ha gjorts, och ett flertal straffar och utvisningar utdömdes. Enligt en lokalreporter som bevakade matchen ska domaren ha blåst ”lite lätt i pipan”. Men Johan Lindmark vill varken gå in på hur många matcher eller vilka lag det handlar om.

– Det enda jag kan gå in på är att det som ligger till grund för vår utredning har hänt under 2014.

Tagit emot mutor

De misstänkta huvudmännen ska enligt uppgift ha mutat vissa spelare i lagen och även själva satsat stora summor pengar på matcherna. Samtliga fem personer är misstänkta för grovt bedrägeri. Tre av dem är dessutom misstänkta för att ha betalat ut mutor och två av dem misstänks ha tagit emot mutor. Johan Lindmark är förtegen kring vad som sagts i förhör och vilka summor det handlar om.

– Vi har fått fram uppgifter som ligger till grund för utredningen dels via andra utredningar, men också genom polisiärt underrättelsearbete. Det handlar inte om att vi fått någon anmälan från Fotbollförbundet eller något spelföretag.

SVT Smålandsnytt har varit i kontakt med tre av de misstänktas försvarsadvokater, båda meddelar att deras klienter förnekar brott.

Senast på fredag måste de misstänkta männen häktas eller släppas på fri fot.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Uppgjorda fotbollsmatcher

Mer i ämnet