Över den spruckna ventilen ovanför duschen sitter ett tjockt lager av damm. Foto: SVT

Asylsökande ungdomar tvingas bo i misär

Uppdaterad
Publicerad

Sex unga asylsökande killar bor i en trerummare där det luktar mögel och väggarna är täckta av ingrodd smuts. Men fastighetsägaren menar att det är Migrationsverkets fel att lägenheten inte underhållits bättre.

Ingrodd smuts överallt, lukt av mögel i duschen och kring ventilationsluckor, flagnande färg och lådorna i köket saknar knoppar.

Krister Holgersson, god man till en ensamkommande kille, fick en chock när han hjälpte honom att flytta in i lägenheten i Lenhovda förra veckan.

”Ser ut som i Östtyskland”

– Man såg ju reportage från Östtyskland för 25-30-år sedan och det är precis som att komma in i sådana lägenheter. Det är fruktansvärt alltså, säger han.

I trerummaren bor redan fem andra asylsökande, några av dem flyttade in för ett par veckor sedan.

De unga killarna vill vara anonyma men berättar för SVT Nyheter Småland att de måste hålla fönster i lägenheten öppna för att vädra ut lukten.

– Här hemma är det inte bra, mycket dåligt. Bara luktar illa, säger en av de boende.

Uppvidingehus hyr ut till Migrationsverket

Krister Holgersson tycker inte att det är en värdig behandling av asylsökande.

– Nej, inte när man erbjuder dem den här sortens bostäder. Det är ändå människor det handlar om, säger han.

Kommunala bostadsbolaget Uppvidingehus hyr ut hela fastigheten till Migrationsverket, och de menar att det är på myndighetens ansvar att det ser ut som det gör i lägenheten.

– Som fastighetsägare kan jag tycka att det inte ska behöva se ut så här. I det här fallet har det varit en överenskommelse med Migrationsverket att de sköter underhållet, säger Richard Gustafsson, vd på Uppvidingehus.

”Underhållet har brustit”

Migrationsverket medger att den aktuella lägenheten i Lenhovda inte håller en acceptabel standard:

– Underhållet har brustit på alla håll och kanter, säger Frida Strand Jange, enhetschef på Migrationsverket i Växjö.

Att lägenheten är så sliten beror enligt henne på oklarheter i avtalet med Uppvidingeshus kring vem som gör vad när det gäller underhållet.

En annan orsak är förra årets skriande behov av bostäder till nyanlända:

– Förra året fick vi helt enkelt ta det som fanns. Nu får vi försöka jobba upp det så att det blir en bra standard. Sen kan inte allt ske på samma gång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.