Fernando Germond Corrêa socialchef i Lessebo kommun är skeptisk till att göra åldersbedömningar i kommunen.

”Kommunerna kan inte åldersbestämma ensamkommande”

Publicerad

Migrationsverket säger att det är upp till kommunen att göra egna åldersbedömningar så att ensamkommande får rätt boende. Något som socialchefen i Lessebo inte alls håller med om.

Veckans Uppdrag granskning fokuserade på problematiken att åldersbestämma ensamkommande barn och ungdomar som saknar id-handlingar. Ett av fallen handlade om Alvesta kommun som litade på Migrationsverkets bedömning angående två asylsökande som sades vara 15 år gamla och därför placerades på ett HVB-hem.

Ljög om sin ålder

Senare dömdes männen för en våldtäkt på en 12-årig pojke som bodde på samma hem. Under rättegången gjordes en medicinsk åldersbedömning på gärningsmännen som tydde på att de minst var 19,2 år gamla.

UG – Ålder: okänd

I programmet är Migrationsverket tydliga med att lägga ett stort ansvar på kommunerna att själva göra åldersbedömningar på de barn som placerats i hos dem. Något som upprör Lessebos socialchef Fernando Germond Corrêa.

– Det är helt fel. Vi kan inte göra mer än vad Migrationsverket redan bestämt. Vi har inte den rätta kompetensen i kommunerna – att ge oss det ansvaret skulle hota rättssäkerheten, säger Fernando Germond Corrêa till SVT Nyheter Småland.

Stor erfarenhet av ensamkommande

Lessebo kommun har stor erfarenhet att ta emot ensamkommande barn och ungdomar och misstänker ofta att åldern inte stämmer på dem som anvisas till kommunen.

– Det händer ofta att en del av de barn som kommer till oss sannolikt är över 18 år. Det är inte alls bra att de hamnar på HVB-hem som är ämnade för barn och ungdomar. Men vi har inget annat att göra utom att följa Migrationsverkets bedömningar och anvisningar, säger Fernando Germond Corrêa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Ålder: okänd

Mer i ämnet