Södravarsel – ett tveeggat svärd

Uppdaterad
Publicerad

Tråkigt med varsel, men nödvändigt. Det tycker skogsägaren Jan Forsman.

Positiva i det negativa

Jan Forsman är skogsägare i Braås och ser både positivt och negativt på Södras varsel.

Södra varslar 260

– Ja det är naturligtvis tråkigt för de anställda som drabbas men jag tror att det är rätt åtgärd i dagens konjektur för trä och massa, säger Jan Forsman, skogsägare. 

Alla kommer att beröras

Varslet på Södra berör samtliga koncerner över Sverige men omfattningen kommer att se olika ut från ställe till ställe beroende på vilka förutsättningar som finns. Det berättar Södras VD Gunilla Saltin som trots de tråkiga nyheterna poängterar att varslet är nödvändigt.

– Vi är i ett läge där vi gör en återgärd som vi är tvungna till och då kommer alla att beröras. Det känns inte som någon dag där man letar glada punkter i tillvaron, men det är klart att någon gång måste det ju vända och vi gör det här för att förbereda oss för att det kanske tar tid.

”Det byggs inga hus”

Under dagen har förhandlingar med de lokala koncernerna samt facket inletts. Enligt Gunilla Saltin beror den neråtgående trenden på tveksamhet från marknaden och den starka kronan.

– Det beror på Konjunkturen, att det inte är högkonjunktur någonstans, inte på någon av våra marknader och det byggs inga hus idag, folk är tveksamma till det, och det är jättetufft. Vi exporterar ju majoriteten av våra produkter så det är klart att det är en oerhörd nackdel för oss att våra konkurrenter kanske har euro som valuta och att den svenska kronan är så stark gentemot dollarn.

Osäker framtid

Angående framtiden och huruvida det blir mer varsel är oklart enligt Gunilla Saltin.

– Det går ju aldrig att säga något om framtiden men vi gör bedömningen att det här ska vara tillräckligt men att lova något inför framtiden det går ju inte.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Södra varslar 260

Mer i ämnet