Tomma sängar när sommarens stängda vårdplatser permanentas under hösten på de tre sjukhusen i Kalmar läns landsting. Foto: SVT/Arkivbild

Sommarens stängda vårdplatser öppnas inte

Uppdaterad
Publicerad

På sjukhusen i Kalmar län kommer flera avdelningar fortsatt ha samma låga kapacitet i höst som de haft under sommaren. Orsaken är bristen på sjuksköterskor.

De tre sjukhusen i Kalmar län kommer på vissa vårdavdelningar behålla antalet vårdplatser på samma låga nivå som under sommaren till och med oktober.

I sommar har 150 platser varit stängda och i höst kommer ett 6o-tal av dessa fortsatt vara stängda.

– Vi bedömer att vi på detta sätt kan fortsätta bedriva verksamhet med samma goda kvalitet som tidigare vid våra sjukhus. Samtidigt måste vi värna arbetsmiljön för våra medarbetare som gör ett fantastiskt arbete varje dag, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Ragnhild Holmberg.

– Det är just nu brist på sjuksköterskor i hela landet och det gäller även i vårt län. På det här sättet kan vi också reducera beroendet av hyrbolag, förklarar hälso- och sjukvårdsdirektör Ragnhild Holmberg.

Svårt att nyrekrytera

Vilka avdelningar och specialiteter som fotsatt ska ha stängda platser är inte bestämt. Det är operations-, anestesti och allmänsjuksköterskor som saknas. Rekryteringsarbetet har inte lyckats i den omfattning som sjukvårdsledningen hade hoppats och nu har man kallat facken till samtal om sitautionen i höst.

– Det här är självklart inte positivt, men det handlar om två och en halv månad och är viktigt att testa för att bibehålla patientsäkerheten och för att ha en fungerande arbetsmiljö, säger landstingsrådet Lena Segerberg (S).

– Vi varnade för det här redan innan sommaren. Det är uppenbart att den rödgröna majoriteten har tappat greppet över bemanningssituationen. Frågan man nu ställer sig är hur det här drabbar de olika sjukhusen och vad som händer efter oktober månad, säger oppositionsrådet Malin Sjölander (M).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.