Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Region Kronoberg har uttömt alla andra möjligheter och är tvungen till att ansöka om dispens för ambulansen under sommaren. Foto: TT

Sommarstängt i Ljungby tvingar Region Kronoberg att söka dispens för ambulansen

Uppdaterad
Publicerad

Region Kronoberg ansöker om dispens från EU:s arbetstidsregler, detta för att de anställda på ambulansen ska kunna jobba dygnslånga pass under sommarmånaderna.

För att klara sommarbemanningen har Region Kronoberg beslutat att stänga akuten i Ljungby under kvällar och nätter mellan den 10 juni och den 18 augusti.

Detta gör det svårt att ha bra ambulanstäckning nattetid, och därför vill regionen nu kunna lägga längre arbetspass under sommaren.

– Vi ser inte någon annan möjlighet, vi har testat allt, säger Ida Eriksson (M), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Ger en extra ambulans

En dispens skulle innebära att regionen kan bemanna ytterligare en ambulans nattetid i västra länet, enligt Fredrik Dahlberg, verksamhetschef för ambulansen.

– Det kommer behövas när det blir längre och fler transporter under natten, säger han.

– Vi hoppas att arbetstidsnämnden hanterar detta skyndsamt och att vi har en dispens på plats innan sommaren, säger Henrietta Serrate (S), regionstyrelsens ordförande.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Akuten vid Ljungby lasarett stängs under kvällar och nätter i sommar. Orsaken är att det framför allt saknas läkare med rätt kompetens för att bemanna akutsjukvården i Ljungby. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.