Son döms för yxmord på sin mamma

Uppdaterad
Publicerad

Den 38-åriga sonen döms till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning efter att han huggit ihjäl sin mamma med en yxa.

Mordet skedde den 19 september förra året på den gård i Urshult utanför Tingsryd där både den 70-åriga mamman och sonen bodde. 38-åringen slog sin mamma i huvudet med en yxa flera gånger. Dagen därpå kontaktade mannen själv SOS Alarm och berättade vad han gjort.

I förhör har han berättat att han sedan några dygn före morddagen styrdes av en inre röst på engelska som kommenderade honom till allt märkligare beteenden. Bland annat tittade han på en person i kikare i flera timmar och trodde att han var omgiven av bomber som hotade att brisera. Han har också uppgett att han inte ville skada sin mamma.

Efter gripandet har 38-åringen vårdats på sjukhus. Under en rättspsykiatrisk undersökning fastslog läkare att han, såväl vid tidpunkten för mordet som vid själva undersökningen, led av en allvarlig psykisk störning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt mord i Tingsryds kommun

Mer i ämnet