Foto: TT

Nödsamtalen ökar – SOS måste rekrytera

Publicerad

Samtalen till SOS Alarm ökar snabbt och nu kommer företaget behöva anställa ytterligare åtta operatörer till Växjö.

I Kronoberg har antalet samtal till SOS med ett faktiskt hjälpbehov ökat från 2432 till 3139 samtal i genomsnitt per månad sedan 2010. Det ökade trycket gör nu att SOS Alarm ökar sin bemanning. Åtta nya operatörer ska rekryteras till kontoret i Växjö.

– Vi behöver bli fler SOS-operatörer som svarar på 112 för att se till att de som behöver vår hjälp får den så snabbt som möjligt, säger Therese Ledel, platschef vid SOS-centralen i Växjö i ett pressmeddelande.

I november berättade SVT Nyheter Småland att SOS Alarm, på grund av det höga trycket, har haft svårt att leva upp till lagkravet om att svara inom åtta sekunder.

Förutom nyrekryteringarna ska man även ”stärka kvaliteten på utbildningen” av operatörerna, enligt pressmeddelandet. Bland annat ser man ett ökat behov av att få hjälp och stöd på andra språk än engelska och svenska.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.