Världens bästa målvakt är ödmjuk utanför planen Foto: SVT/TV4

Stjärnmålvaktens ödmjuka inställning till framgången

Uppdaterad
Publicerad

Han blev nyligen utnämnd till världens bästa innebandymålvakt. Rankad på plats två totalt av alla innebandyspelare i hela världen. Men det är knappast något som stiger Växjö Vipers målvakt Eero Kosonen åt huvudet.

– Det är absolut roligt att jag är på listan, men det är bara en lista. För mig är det viktigaste att rädda bollar och träna så hårt som möjligt och spela bra, säger Eero Kosonoen.

Världens bästa innebandymålvakt  tar sannerligen utnämningen med ro. Det är Innebandymagazinet, förbundskaptener och internationell media som utsett de bästa spelarna i världen. Eero Kosonen är på plats två och som bästa målvakt. Även när det kommer till att själv beskriva vad som gjort honom så framgångsrik så får han det att låta hyfsat lätt.

– Det är ganska enkelt, man behöver bara rädda bollar och göra saker så enkelt som möjligt, säger Eero Kosonen.

Se hela inslaget: ”Det gäller att hitta rätt balans i livet”

”Det finns viktigare saker i livet”

Han föddes i Lappeeranta i södra Finland och är med sina 30 år äldst i Växjö Vipers. Till klubben anslöt han säsongen 2015/16 och det var ett lätt  val att flytta till Sverige.

– Absolut, det har alltid varit mitt mål att spela i Sverige, i Sverige är det lite tuffare liga än vad det är i Finland.

Det är lätt att tro att innebandy är det enda som existerar för världens bäste innebandymålvakt. Men trots att han går in med hundra procent när han spelar så ser han innebandyn som en del av  sitt liv.

– Innebandyn är en viktig sak men det är viktigt att fatta att det finns viktigare saker i livet. Det gäller att hitta rätt balans i livet. Så när det är innebandyträning eller match kan man ge allt och sedan när man har vilodag så gör andra saker, säger han.

Dålig förlorare

Eero Kosonen vaktade Finlands mål under VM-finalen mot Sverige förra året. Han blev då en avgörande kugge då Finland, efter två raka VM-förluster mot Sverige, lyckades besegra grannlandet på straffar. Och om det är någonting som kan få den till synes lugne målvakten ur balans så är det förluster mot just Sverige.

 – Om det är ishockey eller nåt och Sverige vinner mot Finland då kanske jag inte är så lugn, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.