Ellinor stoppades från att jobba som barnmorska

Uppdaterad
Publicerad

Trots barnmorskebrist nekades Ellinor Grimmark arbete vid alla sjukhus i Jönköpings län för att hon vägrar utföra aborter.

– Det är jättebra att någon tar tag i den här frågan ordentligt, säger Ellinor Grimmark och välkomnar motionen som nu har väckts av Kristdemokraterna i Kronobergs landsting.

För Ellinor Grimmark från Tenhult har det aldrig funnits något alternativ. Hennes dröm är att arbeta som barnmorska och hon gick sin utbildning vid Hälsohögskolan i Jönköping. Men när hon sedan skulle söka jobb blev det tvärstopp sedan hon förklarat att hon inte kunde tänka sig att abortera foster.

– Jag blev jätteförvånad. Jag möttes av aggression. Vid sjukhuset i Eksjö sa de till mig att jag var dum som överhuvudtaget utbildat mig till barnmorska med den inställningen och att jag aldrig skulle få jobba på deras klinik, berättar hon.

Jobbar i Norge

För trots löften om jobb efter utbildningen ville inget av sjukhusen anställa Ellinor. I Värnamo erbjöds hon visserligen en tjänst men denna drogs, efter diskussioner med landstinget, in redan innan hon börjat. Ellinor har nu stämt landstinget eftersom hon menar att hon nekades arbete på felaktiga grunder.

Hon har inte heller givit upp hoppet om att få jobba som barnmorska i hemlänet.

– Jag är övertygad om att det är barnmorska jag ska vara. Och jag har tankar om att någon gång åka till ett land där barndödligheten är stor för att hjälpa till.

Tills vidare jobbar Ellinor Grimmark i Norge och där har hon inte stött på några problem.

– Jag förklarade min inställning men de menade att det ordnar sig och erbjöd mig jobb på stående fot.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.